“Aşıla”yamadık.
65 yaş grubunun covid aşısına dahil edilmesi ile birlikte aile sağlığı merkezlerine büyük akın başladı.
Covid-19 aşılaması için cep telefonunda kullanılmak üzere tasarlanan program çöktü , aile hekimliği çalışanları bir aşının barkodunu okutmak için saatlerce bekledi . Programa giriş mümkün olmadı.
Randevu için oluşturulan MHRS sistemi çöktü . Randevu alınamadı . MHRS sitesinden ‘bakım yapıyoruz’ açıklaması yayınlandı ki ; Özür kabahatten den büyüktü . Eğer bu doğru ise yoğun aşılamanın yapılacağı gün randevu sitesini bakıma almak en hafif kelime ile aymazlıktı.
E-nabız kullanamayan vatandaşlarımız alo 182 randevu hattını aradılar. O hatta da ulaşmak mümkün olamadı. Alo 184 şiddete teşvik hattına ulaşan vatandaşlara “Randevu sistemimiz doldu aile hekimi randevu verebilir’’ diyen kötü niyetli yönlendirmelerle aile hekimliği çalışanları şiddete maruz kaldı . Aile hekimleri tartışmalar yaşadı . Beceriksizlik ve aymazlıklarının faturasını Aile hekimliği çalışanlarına ödetme gayreti had safhaya ulaştı.
Bu gün öğrendiğimiz e göre bakanlık verdiği talimat ile Aile Hekimliklerine önümüzdeki hafta için saat 13:30 da başlayacak şekilde 10 dk da 2 hasta olarak, toplam 36 hasta kapasiteli Aile Hekimi Covid-19 Aşı aksiyonlu otomatik cetveller açılmıştır. Beş birimli bir ASM de 180 kişiye randevu verilecektir. Alınan bu karar ile kaos daha da derinleşecektir. Aşı uygulama sonrası her kişinin 30 dakikada gözlem altında tutulması gerekmektedir. Bir çok ASM nin bu kadar kişiyi yeterli sosyal mesafe de gözlemleyecek alanı yoktur. Özellikle İstanbul’da bir çok ASM nin yetersiz havalandırma ve yetersiz bekleme ve gözlem alanı bulunmaksızın hizmet verdiği bilinen bir gerçektir. Unutulmamalıdır ki ASM’ lerde poliklinik, bebek çocuk izlem, Çocuk ve erişkin aşılama ve okul aşılamaları devam etmektedir. Polikliniğe başvuran Covid 19 lu hasta veya taşıyıcısı ile, aynı orftamı paylaşan , aylardır sokağa dahi çıkartmadığımız 65 yaş grubu riske girecektir. Olası bir aşıla programı çökmesi veya programın istenilen hızda çalışmaması ile kaotik ortam katlanarak artacaktır.
Sayın Bakan ve tüm yetkililere soruyoruz?
1-Aile Sağlığı merkezlerinde çocuk ve erişkin aşılamalarının yapıldığı sistem hazır iken ve AHBS programlarımız ile aşı uygulamalarımızı gerçekleştirirken , cep telefonu ile kullanılan ve ismine Aşıla dediğiniz programı neden ve ne kadar ücret ödeyerek gerçekleştirdiniz ? O harcama kalemi ile var olan sistemi güçlendirebilir miydiniz ? Covid 19 aşılamaları için, var olan sistemleri neden kullanmadınız?
2-MHRS sistemini en yoğun günlerde bakıma aldık açıklamasını yaptınız ? Hekimlerin MHRS randevu düzenlemelerini neden mesai saati dışına aldınız ? İlk yoğunlukta sisteminiz çöktü ? Sorumlular hakkında işlem yapacak mısınız ?
3-Sistemin veremediği randevu için ‘aile hekimleri randevu verebilir’ diye şiddete sevk eden 184 çalışanları için işlem yapacak mısınız ?
Aile hekimliği çalışanları olarak bu güne dek yaptığımız gibi aşılama uygulamalarında yine fark yaratacağız . Her türlü aksaklıklara rağmen işimizi yine yapacağız, ancak sizlerde gereğini bir an önce yapın. Aşıla programını derhal kaldırıp , Covid-19 aşısını mevcut sisteme entegre edin . Yaş grupları için planlanan tarihleri medyadan önce aile hekimliği çalışanlarına bildirin . Aile hekimliği birimlerindeki aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı eksikliğini giderin . Her ASM’nin fiziki yeterlilik , çalışan sayısı aynı değildir. Aile Hekimlerinin randevu cetvellerine müdahil olmayın .
AHESEN YÖNETİM KURULU