AHESEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, hem ulusal hem de uluslararası basında aile hekimlerinin sahada yaşadığı sorunları dile getirmeyi sürdürüyor.
Kandemir, torba yasanın sağlıkla ilgili düzenlemelerindeki maddelerin yetersizliğinden bahsetti ve “Alelacele çıkarılan, üzerinde çalışılmayan bir yasa. Bir önceki de böyle olduğundan Anayasa Mahkemesi iptal etmişti. Yeni kanunun da iptal edilmesi gündemde. Bu durum, Sağlık Bakanlığı’nın alelacele, özensiz ve sektörün ihtiyaçlarını göz ardı edecek şekildeki hamlelerini gözler önüne serecek” dedi.
AHESEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir’in açıklamaları The Independentturkish’te yayınlandı:
“Onbinlerce aile hekiminin
dayanacak gücü kalmadı”
Mevcut ekonomik koşullarda ayakta kalmakta zorlanan aile hekimleri ve sağlığı çalışanları, şartların iyileştirilmesi ve ek ödemelerin şarta bağlı olmaksızın, temel hakedişe tek ödeme şeklinde yansıtılması gerektiğini savunuyor
10 dakikaya sıkıştırılmış muayeneler, malzeme eksikliği, ameliyatlar için gerekli kanın bulunmasındaki zorluklar, sağlık çalışanlarının uğradığı şiddet, uzun süren çalışma saatleri, hekimler göçündeki artış ve daha fazlası…
Hükümet yetkilileri, sağlık sistemiyle övünse de son dönemde sahada farklı bir durum var.
Sorunların ardı arkası kesilmiyor, sistemin aksamasından endişe ediliyor.
Özellikle aile hekimleri, tükenme noktasına geldiklerini belirterek sağlık merkezlerini ayakta tutmanın her geçen gün zorlaştığını kaydediyor.
Aile sağlık merkezleri için ödedikleri (ASM) kira, personel maaşı, elektrik, doğalgaz ve su faturaları gibi kalemler için aldıkları zamların “çok yetersiz” kaldığını, enflasyon karşısında ezildiklerini ve ellerinde kalan parayla geçinemediklerini vurguluyor aile hekimleri.
ASM’lerde çalışan doktorlar gibi aile merkezi çalışanları da darda. Hep birlikte “yaşam savaşı” verdiklerini ifade ediyorlar.
Tepkilerin odağında “teşvik” ve “destek” ödemelerine ilişkin işleyiş var. Bakılan hasta kadar teşvik ödemesi yapılması yanlış bulunuyor. Özellikle deprem bölgesindeki aile hekimleri bu durumdan oldukça muzdarip.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşınarak kabul edilen torba yasanın sağlıkla ilgili düzenlemelerindeki maddeleri, yeni dönemde de çok tartışılacağa benziyor.
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Taner Balbay ile yaşanan durumu konuştuk.
“Teşvik ve desteğin şartsız şekilde temel hakedişimize eklenmesini istiyoruz”
Birinci basamak koruyucu ve tedavi edici hizmetler için nüfusa kayıtlı hasta sayısının baz alınmasını eleştiren Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir‘e göre öncelikle temel hakedişler şartsız şekilde verilmeli.
Teşviğin tamamının ancak günde 76 hastadan fazlasına bakıldığında alınabildiğini belirten Kandemir, bu durumun her şeyden önce koruyucu hekimliğe ters olduğunu söyledi.
Koruyucu hekimlik yapan birini fazla hasta bakmaya zorlamanın, devlet politikası haline getirilmesinin yanlış olduğunu dile getiren Kandemir, “Aile sağlığı çalışanı arkadaşlara daha da düşük veriliyor” dedi.
“4 bin nüfuslu mahalle, bir aile hekimine kayıtlı” diyen Kandemir, “Bu sayı üzerinden ücret alıyoruz. Bir hekime 4 bin kişi çok fazla, bunu bakanlık da biz de hastalar da biliyoruz. ‘Hekim başına düşen hasta sayısını düşürelim, 4 bin hastanın ücretini 3 bin hasta için ödeyelim’ dediler. Nüfus düşürme politikası uyguladılar ancak katsayıyı değiştirmediklerinden maaşlar düştü. Teşvik ve desteğin, şartsız şekilde temel hakedişimize verilmesini istiyoruz. Hekim koruyucu sağlık hizmeti yapar” şeklinde konuştu.
“Yeni yasa Anayasa Mahkemesi’nden dönecek”
Aile hekimliğinin sözleşme yasasının bazı maddeleri, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilse de Sağlık Komisyonu, 30 Mart’taki torba yasada aile hekimliği yasasının yeniden düzenlenmesi için konuyu TBMM’ye taşımıştı.
Aile hekimleriyle ilgili konuların kendilerine danışılmadan yapılmasına akıl sır erdiremediklerini söyleyen Ahmet Kandemir‘e göre bu yasa, yeni dönemde AYM’den dönecek.
Torba yasayla getirilen yasanın, anayasaya aykırı olduğunu savunan Kandemir, “Alelacele çıkarılan, üzerinde çalışılmayan bir yasa. Bir önceki de böyle olduğundan Anayasa Mahkemesi iptal etmişti. Yeni kanunun da iptal edilmesi gündemde. Bu durum, Sağlık Bakanlığı’nın alelacele, özensiz ve sektörün ihtiyaçlarını göz ardı edecek şekildeki hamlelerini gözler önüne serecek” değerlendirmesinde bulundu.